Modernisering Ziektewet

De overheid wil de kosten terugdringen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van ex-werknemers, zoals werknemers met een contract voor bepaalde tijd dat afloopt tijdens de ziekteperiode, zieke WW'ers en uitzendkrachten.

Met de invoering van de wet Poortwachter, verlenging van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte en invoering van de WIA, namen de kosten van regulier verzuim al sterk af. Maar op de verzuim- en arbeidsongeschiktheidskosten van flexwerkers hebben deze regelingen geen effect. Om het tij te keren is de Ziektewet aangepast met stimuleringsmaatregelen voor zowel (ex-)werknemers als werkgevers.

 

Facts & Figures

  • 35.000 Ziektewetuitkeringen aan flexwerkers (exclusief uitkeringen aan uitzendkrachten)
  • 55 % WIA instroom vanuit vangnetsituatie
  • Instroom WIA vanuit vangnet stijgt jaarlijks met 10%

 

Gevolgen werkgever

Vanaf 2014 gaat elke werkgever betalen voor zijn individuele schade (principe: "vervuiler betaalt") middels premiedifferentiatie. Het alternatief is het zelf dragen van het financiële risico. Het voordeel hiervan is dat u grip krijgt op de kosten. Nadeel is dat uw personele administratie wordt uitgebreid omdat u nu ook uw zieke flexwerkers na het einde van de arbeidsovereenkomst dient te gaan volgen.

Overigens, indien u al eigenrisicodrager bent voor de WGA, dan wordt u vanaf 1 januari 2016 verplicht om eigenrisicodrager voor de WGA flex (instroom WGA vanuit Ziektewet) te worden. Beide risico's zijn immers aan elkaar verbonden.